o-krill.png

Το krill oil είναι ενεργό και υγιεινό υπο πολλές συνθήκες, και μπορεί να επηρεάσει πολλές ασθένειες. Ο λόγος γι’ αυτό το εύρος της δραστηριότητάς του είναι οτι πολλές ασθένειες σχετίζονται με μια διαδικασία γνωστή ως χρόνια σιωπηλή φλεγμονή. Κανονικά, μια φλεγμονή βοηθά στην κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του σώματος για την αντιμετώπιση μιας οξείας επίθεσης.
Μια οξεία φλεγμονή ξεκινά όταν οι φλεγμονογόνες ορμόνες (κυτοκίνες και προσταγλανδίνες) στέλνουν σήματα στα λευκά αιμοσφαίρια για την εξουδετέρωση εισβολέων (αντιγόνων), κατεστραμμένων ιστών και μολυσμένων περιοχών του σώματος. Η διαδικασία φλεγμονής εξουδετερώνει και εξολοθρεύει τα αντιγόνα, και ξεκινά τη διαδικασία επούλωσης. Συνήθως, η φλεγμονή λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο σε οξεία κατάσταση, και προσαρμόζεται ή μειώνεται ανάλογα με το τι χρειάζεται. Κάποιες φορές όμως, η φλεγμονώδης απόκριση δεν τερματίζεται όταν ο κίνδυνος περάσει, και η φλεγμονή γίνεται χρόνια.
Το στρές, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και βακτήρια, ιοί και παράσιτα μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό, ενώ κάποια άτομα είναι εκ γενετής προδιατεθειμένα για φλεγμονές.
Η διατροφή, η έκθεση σε τοξίνες, μικρόβια, ρύπους και εισπνεόμενες ουσίες μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την υπερενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ασθένειες που συνδέονται με τις φλεγμονές:

Αθηροσκλήρωση
Καρδιακές παθήσεις
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Διαβήτης
Παχυσαρκία
Αλλεργίες
Άσθμα
Alzheimer
Parkinson
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
Ελκώδης κολίτιδα
Νόσος του Crohn
Καρκίνος
Ψωρίαση

Ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-6 ευνοούν την ανάπτυξη φλεγμονών. Μέσα στο σώμα μας, τα λιπαρά οξέα ωμέγα-6 μετατρέπονται σε πιο ευνοικά για φλεγμονές μόρια απ’ ότι τα ωμέγα-3. Για να μειωθεί η πιθανότητα η διατροφή σας να οδηγήσει στο να τεθεί εκτός ελέγχου το φλεγμονικό σύστημα, προτείνεται να καταναλώνετε αρκετά ψάρια και λαχανικά, καθώς επίσης προτείνεται η λήψη Ω Krill Oil.

Ασχέτως της διατροφής, φλεγμονώδεις αποκρίσεις μπορεί να προκληθούν και απο την παχυσαρκία. Τα λιπώδη κύτταρα παράγουν ανοσορρυθμιστικούς παράγοντες (κυτοκίνες), που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη απόκριση μέσα στο σώμα.
Επίσης, η ηλικία συνδέεται με αυξήσεις σε συστηματικές ενδείξεις φλεγμονών, και η αϋπνία μπορεί επίσης να επιδεινώσει μία φλεγμονώδη απόκριση. Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για να μπορέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να κοπάσει και να επιβραδυνθεί η έκκριση κυτοκινών.

Φλεγμονές και καρδιακές παθήσεις

Η σημασία των φλεγμονών στην εμφάνιση και επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης έχει αναγνωριστεί. Οι στεφανιαίες φλεγμονές μπορούν να οδηγήσουν σε ρήξη πλακών, και σε σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά.
Πολλοί φλεγμονώδεις δείκτες μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη χρόνιας φλεγμονής, και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, π.χ. ινωδογόνο, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και ιντερλευκίνη-6.
Το ινωδογόνο, μια πρωτείνη με ιδιαίτερη σημασία για την πήξη του αίματος, μπορεί να ανεβάσει την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακών ασθενειών μέσω της συσσώρευσης αιμοπεταλίων και την υπερβολική αιμοσυμπύκνωση.
Μία μελέτη έδειξε οτι άτομα με υψηλά επίπεδα ινωδογόνου έχουν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα απ’ ότι άτομα με κανονικά επίπεδα.

Η φλεγμονώδης απόκριση επίσης διεγείρει την παραγωγή ενός άλλου δείκτη, ονόματι CRP.
Το CRP παράγεται απο το ήπαρ. Δεν συμβάλλει στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, αλλα είναι μία ένδειξη φλεγμονής που σχετίζεται με τη αθηροσκλήρωση. Άτομα με αυξημένα επίπεδα CRP έχουν τριπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα απ’ ότι άτομα με κανονικά επίπεδα.

Η παραγωγή CRP μέσα στο σώμα προκαλείται απο την φλεγμονογόνη κυτοκίνη IL-6, η οποία διεγείρει ανοσοαποκρίσεις. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε οτι η IL-6 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος, ακόμα και με προσαρμογή για αυξημένο CRP.

Η καλύτερη άμυνα ενάντια στις επιπλοκές στεφανιαίας αρτηρίας που προκαλούνται απο φλεγμονώδεις δείκτες είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα επίπεδα ινωδογόνου, CRP και IL-6 στο σώμα με φυσικά μέσα.

Φλεγμονές και αλλεργίες

Έχει αποδειχθεί απο μελέτες οτι το krill oil έχει ευεργετική δράση σε άτομα που υποφέρουν απο αλλεργίες καθώς μπορεί να μειώσει τις οξείες φλεγμονές και να επαναφέρει ισορροπία στις ανοσολογικές αποκρίσεις.

Συγκεκριμένα, η υπερσυσσώρευση ανοσοποιητικών παραγόντων, ονόματι ηωσινόφιλα, σχετίζεται με την εμφάνιση αλλεργικών διαταραχών.

Φλεγμονές και άσθμα

Το άσθμα είναι ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, και η ιατρική επιστήμη προσπαθεί να το ελέγξει θεραπεύοντας τις βρογχικές φλεγμονές. Οι περισσότεροι ασθματικοί υποφέρουν απο ήπιες μορφές της ασθένειας, και τα μη φαρμακoλογικά μέσα είναι μια ελκυστική λύση. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του krill oil το κάνουν μια ενδιαφέρουσα λύση για την αντιμετώπιση βρογχικών φλεγμονών, και για αλλεργίες στην οικιακή σκόνη.

Σε μια μελέτη που διήρκεσε 5 εβδομάδες, 23 ασθματικοί με αλλεργία στην οικιακή σκόνη πήραν είτε krill oil σε δόσεις 690mg τη μέρα, είτε placebo. Μετά απο 3 εβδομάδες, τους δόθηκε ημερησίως μία μικρή δόση απο αλλεργιογόνα ακάρεα για τις εναπομένουσες δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δέιχνουν οτι η χορήγηση Ω krill oil μπορεί να μειώσει τις βρογχικές φλεγμονές, ακόμα και μετά απο έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Φλεγμονές και καρκίνος

Οι φλεγμονές στο μικροπεριβάλλον του όγκου έχουν αναγνωριστεί ως ένας απο τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, καχεξία, καρκίνο (γενικά), καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο του παχέος εντέρου, καρκίνο του πνεύμονα, και καρκίνο του προστάτη.

Οι ενδογενώς παραγόμενοι μεταβολίτες απο τα λιπίδια μπορούν να δράσουν ως μεσάζοντες, και να παίξουν κεντρικό ρόλο στο σχηματισμό φλεγμονών και την ομοιόσταση των ιστών.
Η μείωση των φλεγμονών και του γενικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, αυξάνοντας την κατανάλωση θαλάσσιας προέλευσης λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και μειώνοντας την κατανάλωση φλεγμονογόνων λιπαρών οξέων ωμέγα-6, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Αυτό επίσης υποδεικνύει μια σταθερή αύξηση στο ρόλο των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 στη θεραπεία του καρκίνου, π.χ. για καρκίνο του μαστού, μετάσταση καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου του ήπατος, και γενικευμένη κακοήθεια.

Το Ω krill oil φαίνεται οτι έχει και κάποιες αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια μελέτη που εξέτασε την έκθεση των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων σε διάφορες συγκεντρώσεις krill oil για 48 ώρες έδειξε οτι η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αναστέλλεται όλο και περισσότερο όσο ανεβαίνει η συγκέντρωση του Krill Oil. Το krill oil επίσης ανέστειλε την ανάπτυξή τους περισσότερο ανάλογα με το χρόνο έκθεσης, δίνοντας πιο ισχυρά αποτελέσματα στις 72 και 120 ώρες μετά την έκθεση.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Το Ω Krill oil φαίνεται να διαθέτει προστατευτικές ιδιότητες απέναντι στην κολίτιδα – φλεγμονή του παχέος εντέρου – και μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της, λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.