o-krill.png

Πολλές λειτουργίες του σώματός μας εξασθενούν με την ηλικία, οδηγώντας σε ανεπαρκή λειτουργία κάποιων οργάνων. Επίσης, η παραγωγή των ενζύμων που μετατρέπουν τα φυτικά λιπαρά οξέα βραχέας αλύσου ωμέγα-3 στα λιπαρά οξέα μακρύτερης αλύσου ωμέγα-3 (EPA και DHA) ελαττώνεται. Αυτό σημαίνει οτι με την ηλικία, εξαρτώμαστε όλο και περισσότερο απο την εξωτερική παροχή λιπαρών οξέων μακρύτερης αλύσου ωμέγα-3 μέσω της διατροφής μας.

Δείκτης Ωμέγα-3 και Γήρανση

Μελέτες δείχνουν οτι ένας υψηλός δείκτης ωμέγα-3 μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική διαδικασία της γήρανσης στα κύτταρα. Μία απο τις συνέπειες της γήρανσης είναι η βλάβη στο γενετικό μας υλικό (DNA), και ειδικά στις άκρες της αλυσίδας του DNA, τα τελομερή. Αυτά τα άκρα τελομερών μικραίνουν σε μήκος με κάθε κυτταρική διαίρεση, και ο συσχετισμός τους με τη βιολογική γήρανση επιβραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ της Ιατρικής το 2009.
Στα ανθρώπινα αιμοκύτταρα, το μήκος των τελομερών μπορεί να φτάσει τα 8.000 ζεύγη βάσεων (δομικές μονάδες του DNA) στη γέννηση, και να πέσει μέχρι τα 3.000 ζεύγη βάσεων με την ηλικία. Στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι έως και 1.500. Οι φλεγμονές, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης είναι αιτίες για τη βλάβη και τη βράχυνση των τελομερών. Όταν τα τελομερή είναι υπερβολικά κοντά, καθίστανται αδρανή και τα κύτταρα δε μπορούν πιά να διαιρεθούν. Επομένως, η βράχυνση αυτών των τελομερών έχει αναγνωριστεί ως ένας αναδυόμενος βιοδείκτης για τη βιολογική γήρανση, ή αλλιώς κυτταρική γήρανση. Η σχέση των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 με τη μακροζωία και την υγιή γήρανση έγκειται στο οτι φαίνονται να επηρεάζουν το μήκος των τελομερών.

Ο Υψηλός δείκτης ωμέγα-3 επιβραδύνει την βιολογική γήρανση σε μελέτη περι γήρανσης και δείκτη ωμέγα-3

Σε μία πρόσφατη μελέτη περι γήρανσης, στην οποία έλαβαν μέρος ασθενείς με στεφανιαία νόσο, άτομα με υψηλό δείκτη ωμέγα-3 είχαν επιβραδυμένη διαδικασία βιολογικής γήρανσης, κρίνοντας απο το μήκος των τελομερών τους. Επίσης, τα άτομα με τους χαμηλότερους δείκτες ωμέγα-3 αντιμετώπιζαν την πιο γρήγορη βράχυνση των τελομερών. Σε χρονικό διάστημα 5 χρονών, τα άτομα με τους υψηλότερους δείκτες ωμέγα-3 (σχεδόν 9%) είχαν 65% λιγότερη βράχυνση στα τελομερή τους σε σχέση με τα άτομα με τους χαμηλότερους δείκτες ωμέγα-3, περίπου 3%.

Αυτή η παρατήρηση ίσως να εξηγεί γιατί οι Ιάπωνες ζούν κατα μέσο όρο περισσότερο απο οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα, λόγω της υψηλής κατανάλωσης λιπαρών οξέων ωμέγα-3.

Τα αποτελέσματα δείχνουν οτι αυξάνοντας τον δείκτη ωμέγα-3 στην επιθυμητή ζώνη (πάνω απο 8%), θα μπορούσε να επιτευχθεί επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Το Ω Krill oil βοηθά στην αποτελεσματική αύξηση του δείκτη ωμέγα-3, και μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης προστατεύοντας το μήκος των τελομερών.