o-krill.png

Το Ω Krill oil βοηθά σε πολλές ψυχολογικές διαταραχές, όπως ADHD (ΔΕΠ-Υ), επιθετικότητα, Alzheimer’s, διπολική διαταραχή, άνοια, κατάθλιψη, δυσλεξία, επιληψία, νόσος του Huntington, μαθησιακές δυσκολίες, μνήμη/γνωστική λειτουργία, νόσος του Parkinson, σχιζοφρένεια, εγκεφαλικά επεισόδια, υπνική άπνοια.

Παιδικό Στρές

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερη πίεση για να πετύχουν. Το αυξημένο στρές μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση και κατάθλιψη σε μικρές ηλικίες. Έχει αποδειχθεί οτι το λιπαρό οξύ ωμέγα-3 DHA βοηθά στην καταπολέμηση του στρές. Αυτό πιθανόν να γίνεται ρυθμίζοντας και μειώνοντας κάποιους μεσολαβητές σωματικού στρές, όπως ορμόνες και φλεγμονογόνα μόρια. Μία σειρά απο κλινικές δοκιμές απέδειξε την ικανότητά του να αποτρέπει την επιθετικότητα και την εχθρικότητα που οφείλονται στο στρές.

Μετά απο κατανάλωση συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 για 6 εβδομάδες, το αντιληπτό στρές ήταν πολύ λιγότερο απ’ ότι στην ομάδα που έλαβε placebo. Αυτή η μελέτη δείχνει οτι τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 προστατεύουν απο το στρές, κάτι που υποδηλώνει οτι η μεγαλύτερη κατανάλωση ωμέγα-3 μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε καλύτερα το καθημερινό στρές.

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)

Τα παιδιά χρειάζονται λιπαρά οξέα ωμέγα-3 για να έχουν την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη όσον αφορά την ικανότητα μάθησης, την ευφυία, και τη διατήρηση της εστίασης και της συγκέντρωσης. Ελλείψεις στο φάσμα ωμέγα-3 ανακαλύφθηκαν σε παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ).
Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 όχι μόνο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλα μπορούν και να αλλάξουν τη σύνθεση και ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών μπορεί να επηρεάσει τη νευροδιαβίβαση στον παιδικό εγκέφαλο. Οι Milte et al. ερεύνησαν τη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 στα ερυθρά αιμοσφαίρια, και την ικανότητα μάθησης και συμπεριφορά 75 παιδιών που έπασχαν απο ΔΕΠ-Υ, ηλικίας 7-12 ετών.
Βρήκαν οτι ένας υψηλότερος δείκτης ωμέγα-3 αποτελούσε στοιχείο πρόγνωσης για λιγότερο άγχος/συστολή και καλύτερη ικανότητα ανάγνωσης. Βρήκαν επίσης οτι υψηλότεροι δείκτες των “κακών” λιπαρών οξέων ωμέγα-6 στα ερυθρά αιμοσφαίρια συσχετίζεται με χαμηλότερες ικανότητες ανάγνωσης, μειωμένο λεξιλόγιο και μνήμη, χαμηλότερη ικανότητα ορθογραφίας, και λιγότερη προσοχή.
36% των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες είχαν χαμηλότερα επίπεδα DHA στα ερυθρά αιμοσφαίριά τους απ’ ότι αυτά που δεν είχαν μαθησιακές δυσκολίες. Αυτή η μελέτη απο τον Milte ήταν η πρώτη που συνέκρινε τους δείκτες ωμέγα-3 ανάμεσα σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ που έχουν ή δεν έχουν μαθησιακές δυσκολίες, και υποστηρίζει την αυξημένη χορήγηση λιπαρών οξέων ωμέγα-3 σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ. Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη συμπερίληψη δοκιμών χορήγησης συμπληρωμάτων ωμέγα-3 σε παιδιά με ΔΕΠ-Υ.

Συνολικά, συμπεριελήφθησαν 10 κλινικές μελέτες που εξέτασαν την χορήγηση λιπαρών οξέων ωμέγα-3 σε 699 παιδιά με ΔΕΠ-Υ, και επέδειξαν μικρά, αλλα σημαντικά αποτελέσματα στη βελτίωση των συμπτωμάτων του ΔΕΠ-Υ. Το μέγεθος της δόσης EPA που χορηγήθηκε ήταν ανάλογο της επιτυχίας της θεραπείας.
Η κατανάλωση συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα-3, ιδιαίτερα με μεγαλύτερες δόσεις EPA, μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της ΔΕΠ-Υ.

Επιθετικότητα

Η κατανάλωση καφέ, τα αυξημένα επίπεδα φωσφορικών, οι δίαιτες με υπερβολικά πολλούς υδατάνθρακες, και άλλοι διατροφικοί παράγοντες έχουν επιπτώσεις όσον αφορά τη διέγερση και υπερδιέγερση του εγκεφαλικού μεταβολισμού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επιθετικότητα.
Συνεπώς βλέπουμε οτι το αυξημένο εγκεφαλικό στρές μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μεγαλύτερες πιθανότητες επιθετικότητας, αλλα και σε εξουθένωση των νευρώνων, οδηγώντας σε κόπωση και κατάθλιψη. Τα λιπαρά οξέα επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στον εγκεφαλικό μεταβολισμό, και μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και την επιθετικότητα.

Ο Hibbeln και άλλοι ερεύνησαν τις λεπτομέρειες της αιτιώδιους σχέσης ανάμεσα στη δίαιτα και την επιθετικότητα.
Η επικοινωνία ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα εξαρτάται απο τη σύνδεση νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, με υποδοχείς στη μεμβράνη των κυττάρων. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 έχουν μεγάλο μήκος και είναι πολύ εύκαμπτα. Όταν ενσωματώνονται στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων, αυτές γίνονται πιο ελαστικές και ρευστές, με αποτέλεσμα τα σήματα να περνουν πιο αποτελεσματικά απο μέσα τους. Αν όμως τα λάθος λιπαρά οξέα ενσωματωθούν στις μεμβράνες, τα σήματα των νευροδιαβιβαστών δε μπορούν να συνδεθούν σωστά.
Ελλείψεις DHA και EPA σε πρώιμα στάδια της ανάπτυξης μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών σε κρίσιμες περιόδους της νευροανάπτυξης, με αποτέλεσμα μιά αλληλουχία αναπτυξιακών προβλημάτων που ενδέχεται να εμφανιστούν ως απόκριση στο στρές, συμπεριλαμβανομένων της μειωμένης μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Αυτά με τη σειρά τους συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς. Η χρήση συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης αλλά και της ενηλικίωσης μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη όσον αφορά τη μείωση της επιθετικότητας.

Εγκεφαλική υγεία

Ο εγκέφαλος αποτελείται κατα 60% απο λίπος κατα ξηρό βάρος και απαραίτητα λιπαρά οξέα κατα 20% στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων.
Οι συνάψεις, ή κόμβοι, είναι τα σημεία στα οποία τα νευρικά κύτταρα αλληλεπιδρούν, και περιέχουν ακόμα υψηλότερες συγκεντρώσεις απαραίτητων λιπαρών οξέων, με DHA εως 60%.
Τα DHA και EPA έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Λειτουργούν στις μεμβράνες των κυττάρων, στις οποίες συνδέονται μέσω μορίων φωσφολιπιδίων, βοηθώντας τις να γίνουν εύκαμπτες.
Τα DHA και EPA δρούν ως δομικά στοιχεία, αλλα καί ως λιπαντικό για τα εγκεφαλικά κύτταρα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις λιπαρών οξέων ωμέγα-3 συναντώνται στις πιο δυναμικές μεμβράνες (π.χ. στον αμφιβληστροειδή, στον εγκέφαλο και στα σπερματοζωάρια), πιθανόν λόγω των ισχυρών ρευστοποιητικών ιδιοτήτων τους.
Το DHA είναι αποδεδειγμένα πολύ σημαντικό στην ανάπτυξη του εγκεφάλου πρίν και μετά τη γέννηση, ενώ το EPA δείχνει να έχει πιο μεγάλη επιρροή στην συμπεριφορά και τη διάθεση. Τα EPA και DHA παράγουν νευροπροστατευτικά μόρια. Σε διπλά τυφλές, τυχαιοποιημένες, και ελεγχόμενες δοκιμές, συνδυασμοί EPA και DHA έχουν δείξει θετικές επιρροές σε ΔΕΠ-Υ, αυτισμό, δυσπραξία, δυσλεξία και επιθετικότητα.
Όσον αφορά τις συναισθηματικές διαταραχές, μετα-αναλύσεις επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ευεργετικής επίδρασης στη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (κατάθλιψη) και τη διπολική διαταραχή, ενώ δυνατότητες φαίνεται να υπάρχουν για τη σχιζοφρένεια και κάποια αρχικά οφέλη για τη μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας. Η ταχεία γνωστική εξασθένηση, καθώς και η ήπια, συσχετίζονται με χαμηλά επίπεδα DHA/EPA στους εγκεφαλικούς ιστούς, και η συμπλήρωση αυτών έχει δείξει βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία.

Ερευνητές βρήκαν οτι το DHA παρέχει ένα επίπεδο νευροπροστασίας, και οτι χαμηλά επίπεδα DHA στα ερυθρά αιμοσφαίρια (τα οποία είναι μια καλή ένδειξη του πόσο DHA προσλαμβάνεται) συνδέονται με μικρότερο εγκεφαλικό όγκο. Δεδομένου οτι η συγκέντρωση DHA στον εγκέφαλο εξαρτάται απο τη διατροφή, είναι σημαντικό να πληρούνται οι απαιτήσεις για επαρκή ποσότητα DHA, είτε μέσω επαρκούς διατροφικής πρόσληψης, είτε μέσω της χρήσης συμπληρωμάτων όπως το krill oil.

Το Ω krill oil περιέχει μεγάλες ποσότητες DHA, το οποίο είναι ένα μείζον συστατικό των φωσφολιπιδίων στις μεμβράνες του νευρικού συστήματος, και είναι σημαντικό για την εγκεφαλική λειτουργία και το μεταβολισμό, ενώ φαίνεται να έχει νευροπροστατευτική δράση.
Το krill oil επίσης παρέχει φωσφολιπίδια, τα οποία είναι συστατικά όλων των κυτταρικών μεμβρανών, όπως οι νευρικές ίνες στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές έχουν αποδείξει οτι η κατανάλωση Ω Krill oil αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα DHA στον εγκέφαλο. Αντιθέτως, δεν βρήκαν σημαντική αύξηση μετα απο κατανάλωση ιχθυελαίου, κάτι που δείχνει οτι τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που είναι συνδεδεμένα στα φωσφολιπίδια πιθανόν να έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, καθώς μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό πιο εύκολα απ’ ότι τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που είναι συνδεδεμένα σε τριγλυκερίδια.

Το Ω krill oil περιέχει επίσης ασταξανθίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να περάσει μέσα απο τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν οτι η ασταξανθίνη μειώνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών και προστατεύει τους νευρώνες. Η νευροπροστατευτική επίδραση της ασταξανθίνης φαίνεται να οφείλεται στο συνδυασμό της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της, και της ικανότητάς της να προστατεύει και να βελτιώνει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι ενδοκυτταρικά οργανίδια υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας.

Τα φωσφολιπίδια του Ω krill oil, που παρέχουν EPA, DHA και αντιοξειδωτικά, μπορούν να προσφέρουν τριπλή συνέργεια στις κυτταρικές μεμβράνες κάτι που είναι ωφέλιμο για ένα ευρύ φάσμα κλινικών χρήσεων.

Το απαραίτητο λιπαρό οξύ ωμέγα-3 DHA έχει καίρια σημασία για τη σωστή επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου (Kidd 2007).
Δεδομένου οτι όλο το DHA μεταφέρεται απο μία παραλλαγή φωσφατιδυλοχολίνης, η κατανάλωση krill oil προσφέρει δύο σημαντικά χημικά στοιχεία για τον εγκέφαλο – χολίνη/σερίνη/ινοσιτόλη ή αιθανολαμίνη, και DHA. Το DHA διεγείρει την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, τα οποία είναι σημαντικά συστατικά των χημικών οδών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Πολλές κλινικές μελέτες προσέγγισαν αυτό το θέμα χορηγώντας στους συμμετάσχοντες λιπαρά οξέα ωμέγα-3 ή/καί φωσφατιδυλοχολίνη. Παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, τη συμπεριφορά και τη διάθεση (Kidd 2007, Richardson 2005, Sinn 2007).

Συμπεραίνουμε οτι το Ω krill oil, με την υψηλή συγκέντρωση λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και φωσφατιδυλοχολίνης που περιέχει, είναι απαραίτητο για την εγκεφαλική υγεία διότι φροντίζει την σωστή δόμηση του εγκεφάλου και υποστηρίζει ζωτικές λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Κατάθλιψη

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν απο χρόνιο στρές, το οποίο οδηγεί σε κατάθλιψη και σύνδρομο εξουθένωσης. Σημαντικές υποτροπιάζουσες συναισθηματικές διαταραχές, όπως η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (MDD) και η διπολική διαταραχή (BD), συνδέονται με σημαντική ψυχοκοινωνική νοσηρότητα και πρόωρο θάνατο, που συνήθως αποδίδεται σε αυτοκτονία ή στεφανιαία νόσο.
Η περιορισμένη αποτελεσματικότητα και οι δυσμενείς παρενέργειες των ψυχοτρόπων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτών των καταθλιπτικών διαταραχών υπογραμμίζουν την ανάγκη για ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες ή συμπληρώματα θεραπείας. Υπάρχουν πλέον αποδείξεις οτι η έλλειψη λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μακράς αλύσου συνδέεται με τα MDD και BD.

Η αιτιολογία των ελειμμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 σε ασθενείς με MDD και BD μπορεί να αποδοθεί και σε γενετικούς, αλλα και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 είναι ασφαλής και ανεκτή σε σταθερές δόσεις, και διορθώνει την έλλειψη λιπαρών οξέων ωμέγα-3 σε ασθενείς που πάσχουν απο MDD και BD. Επίσης, ενισχύει την θεραπευτική αποτελεσματικότητα των ψυχοτρόπων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία συναισθηματικών συμπτωμάτων, και μειώνει τα ποσοστά αυτοκτονίας.

Η γενική αναλογία κόστους-οφέλους που συνδέεται με τη λήψη συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 δίνει ένα δυνατό επιχείρημα υπέρ της διάγνωσης και θεραπείας ελλείψεων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 σε ασθενείς που πάσχουν απο MDD και BD, και της πρόληψης τέτοιων ελλείψεων σε άτομα υψηλού κινδύνου ως προς την ανάπτυξη των εν λόγω διαταραχών.
Μία πρόσφατη μετα-ανάλυση 5 ομαδοποιημένων κλινικών δοκιμών με πάνω απο 291 ασθενείς με διπολική κατάθλιψη έδωσε σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη χορήγηση συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα-3. Η μετα-ανάλυση αυτή παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν οτι τα συμπτώματα της διπολικής κατάθλιψης μπορούν να βελτιωθούν εαν τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 συσχετισθούν με το πρόγραμμα θεραπείας της.

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μπορούν με ασφάλεια να συνδυαστούν με οποιαδήποτε συμβατική φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη. Μία μελέτη σε 42 ασθενείς απέδειξε οτι μία θεραπεία που συνδυάζει θαλάσσιας προέλευσης λιπαρά οξέα ωμέγα-3 με το αντικαταθλιπτικό φάρμακο Citalopram ήταν πιο αποτελεσματική απο την αποκλειστική χορήγηση Citalopram στη μείωση των συμπτωμάτων του MDD, κατα τις 8 εβδομάδες της ενεργού αγωγής. Επομένως, ο συνδυασμός λιπαρών οξέων με μία αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή ίσως να είναι ωφέλιμη στην αρχική θεραπεία του MDD.

Στρες και κρίσεις πανικού

Πολλοί νέοι άνθρωπου υποφέρουν απο άγχος και κρίσεις πανικού λόγω δύσκολων καταστάσεων, όπως η ανεργία ή οι σχολικές και πανεπιστημιακές εξετάσεις.
Σε μία νέα μελέτη σε 68 φοιτητές ιατρικής, η χορήγηση συμπληρωμάτων με EPA και DHA μείωσε τις φλεγμονές κατα 14% και τα συμπτώματα άγχους κατα 20% σε σχέση με το placebo. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν οτι η χορήγηση EPA και DHA μειώνει τις φλεγμονές και το άγχος ακόμα και σε υγιείς νεαρούς ενήλικες. Η μείωση των συμπτωμάτων του άγχους που συσχετίζεται με τη χορήγηση EPA και DHA παρέχει τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία για το οτι το DHA μπορεί να δρα κατά του άγχους για άτομα που δεν έχουν διαγνωστεί με αγχώδεις διαταραχές.