o-krill.png

Ορισμένα λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6, επηρεάζουν ρυθμιστικές λειτουργίες στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-6 διευκολύνουν την παχυσαρκία, ενώ τα ωμέγα-3 δρουν ενάντια σε αυτήν. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός οτι το λιπαρό οξύ ωμέγα-6, το αραχιδονικό οξύ, μπορεί να μετατραπεί σε μόρια που σηματοδοτούν τα λιπίδια, ονόματι ενδοκανναβινοειδή. Το σύστημα ενδοκανναβινοειδών αποκρίνεται σε ενδογενή κανναβινοειδή, ονόματι ενδοκανναβινοειδή (Ecs) και στους υποδοχείς στους οποίους μπορούν να συνδεθούν και να ενεργοποιηθούν.
Πήρε το όνομά του απο το φυτικό φάρμακο κάνναβη, που είναι ένας ισχυρός ενεργοποιητής αυτού του συστήματος.

Το ενδοκανναβινοειδικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο σηματοδοτικό σύστημα, που επηρεάζει πολλές λειτουργίες του σώματος.

Ενεργοποιείται για να:

Χαλαρώσουμε: Μείωση πόνου και θερμοκρασίας του σώματος.
Ξεκουραστούμε: Μείωση σωματικής δραστηριότητας.
Συνηθίσουμε: Αλλαγές στην μνημονική ικανότητα, αύξηση της εξάρτησης.
Προστατευθούμε: Μείωση της νευρωνικής δραστηριότητας.
Φάμε: Επαγωγή της βρώσης, αύξηση της εναπόθεσης λίπους και ενίσχυση του συστήματος ψυχικών ανταμοιβών.

Η παχυσαρκία και οι επιπτώσεις της στην υγεία σχετίζονται με την απορρύθμιση του ενδοκανναβινοειδούς σηματοδοτικού συστήματος που ενεργοποιείται χρονίως. Τα ενδοκανναβινοειδή βοηθούν στη χαλάρωση και την ηρεμία μετά απο στρές ή φόβο. Αν όμως το σύστημα αυτό ενεργοποιείται χρονίως, επηρεάζει την συμπεριφορά μας όσον αφορά την ξεκούραση, το περισσότερο φαγητό και την αύξηση βάρους.
Μια αυξημένη κατανάλωση λιπαρών οξέων της οικογένειας ωμέγα-3 επηρεάζει θετικά την αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 στο αίμα και τα όργανα. Έτσι, λιγότερο αραχιδονικό οξύ ενσωματώνεται στα φωτολιπίδια, κάτι που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε λιγότερη μετατροπή του αραχιδονικού οξέος σε ενδοκανναβινοειδή. Γι’ αυτό το λόγο, τα διατροφικά λιπαρά οξέα βοηθούν στο να αλλάξει η σύνθεση λιπαρών οξέων του σώματος, και συνακόλουθα και τα επίπεδα EC, κάτι που επηρεάζει τη σηματοδότηση των μεμβρανών και οδηγεί σε αλλαγή του μεταβολισμού της ενέργειας (πρόσληψη τροφής και επεξεργασία ενέργειας).

Το Ω Krill oil μειώνει τα ενδοκανναβινοειδή στο πλάσμα:

Πολλές μελέτες έχουν δείξει οτι το krill oil μπορεί να έχει ευεργετική επιρροή στην θεραπεία μεταβολικών διαταραχών. Ερευνητές βρήκαν οτι η πρόσθεση krill oil στη διατροφή βελτίωσε πολλές μεταβολικές αναταραχές και μείωσε τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών.

Σε μια μελέτη σε ανθρώπους, στους οποίους δόθηκαν 2g krill oil για τέσσερις εβδομάδες και μετρήθηκαν τα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών στο αίμα, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν δεδομένα απο την βιβλιογραφία που έδειχναν αυξημένα επίπεδα ενδοκανναβινοειδών σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους, σε σύγκριση με άτομα κανονικού βάρους.
Το Ω krill oil, και όχι το ιχθυέλαιο ή το ελαιόλαδο, κατάφερε να μειώσει σημαντικά ένα ενδοκανναβινοειδές ονόματι 2-AG στα παχύσαρκα αυτά άτομα, το οποίο συσχετίζεται με μειωμένη αναλογία ωμέγα-6/ωμέγα-3 στα φωσφολιπίδια του πλάσματος. Για πρώτη φορά σε ανθρώπους, τα δεδομένα αυτά δείχνουν οτι χαμηλές δόσεις λιπαρών οξέων ωμέγα-3, όπως το Ω krill oil, μπορούν να χαμηλώσουν σημαντικά τα επίπεδα 2-AG του πλάσματος σε παχύσαρκα άτομα, και είναι ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος αντιμετώπισης αυξημένων επιπέδων ενδοκανναβινοειδών.
Αλλάζοντας την ισορροπία ανάμεσα σε ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, και μειώνοντας τη διαθεσιμότητα προδρόμων ενδοκανναβινοειδών, το Ω krill oil μπορεί να μειώσει τη δραστηριότητα του υπερενεργοποιημένου ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στην παχυσαρκία, και πιθανόν να μειώσει και τη συνήθεια υπερκατανάλωσης φαγητού.

Το λογικό συμπέρασμα είναι οτι μειωμένα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, και μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο ήπαρ και στην καρδιά, θα χαμήλωναν αισθητά τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Το Ω Krill ενεργοποιεί την καύση του λίπους:

Τα ωμέγα-3 που περιέχονται στο Ω krill oil δρούν ως ρυθμιστές της γονιδιακής έκφρασης, επηρεάζοντας τη δραστηριότητα των μεταγραφικών παραγόντων. Μελέτες που ερεύνησαν την επίδραση του ιχθυελαίου και του krill oil στην γονιδιακή έκφραση και τις μεταβολικές οδούς στο ήπαρ βρήκαν οτι το krill oil αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα γονιδιακής έκφρασης και μεταβολικών οδών σε σύγκριση με το ιχθυέλαιο. Οι ερευνητές βρήκαν οτι το krill oil επηρέασε τη γονιδιακή έκφραση περισσότερο απ’ ότι το ιχθυέλαιο, και συγκεκριμένα οτι το krill oil αύξησε τη γονιδιακή έκφραση σε 4.892 γονίδια, ενώ το ωμέγα-3 απο ιχθυέλαιο μόνο σε 192 γονίδια.
Επίσης, 52 μεταβολικές οδοί επηρεάστηκαν σημαντικά απο το krill oil, ενώ μόνο τέσσερις απο το ιχθυέλαιο, και αυτές οι τέσσερις επηρεάζονται και απο το krill oil.
Οι ερευνητές δήλωσαν οτι το krill oil είναι πιο βιοδραστικό απο το ιχθυέλαιο όσον αφορά την ηπατική γονιδιακή έκφραση. Συγκεκριμένα, το krill oil βελτίωσε την γονιδιακή έκφραση με τρόπο που υποδήλωνε βελτίωση του μεταβολισμού γλυκόζης, λιπαρών οξέων, λιπιδίων και χοληστερόλης, καθώς και αυξημένη παραγωγή ενέργειας απο τα μιτοχόνδρια.

Το Ω krill oil μειώνει κρίσιμα ένζυμα στην ηπατική λιπογένεση:

Η λιπογένεση είναι η διαδικασία κατα την οποία υδατάνθρακες ή πρωτείνες μετατρέπονται σε λίπος.
Μείωση του τρικαρβοξυλικού φορέα (CIC). Φορέας μεταφοράς στα μιτοχόνδρια που προμηθεύει μονάδες άνθρακα στο κυτταρόπλασμα, πράγμα απαραίτητο για τη δημιουργία λίπους.

* Μείωση της ακετυλ-CoA καρβοξυλάσης (ACC). Το πρώτο ένζυμο που εμπλέκεται στη σύνθεση λιπαρών οξέων.

* Μείωση της συνθετάσης λιπαρών οξέων (FAS). Ένα πολύπλοκο, πολυλειτουργικό ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση λιπαρών οξέων.

* Ηπατικά προβλήματα, όπως το λιπώδες ήπαρ, συναντώνται συχνά σε παχύσαρκα άτομα, και η χορήγηση Ω krill oil είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μειωθούν τα επίπεδα λιπιδίων στο ήπαρ.