o-krill.png

Αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη (HDL), μειώνει την οξείδωση της “κακής” χοληστερόλης, τη στηθάγχη, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, αυξάνει τη ροή του αίματος, μειώνει την πιθανότητα αρρυθμίας και αρτηριακής μαρμαρυγής, μειώνει τις φλεγμονές που επιδεινώνουν την αθηροσκλήρωση, τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, την υψηλή πίεση, μειώνει τα τριγλυκερίδια, προφυλάσσει από το μεταμυοκαρδιακό έμφραγμα, τη στεφανιαία νόσο και την αθηροσκλήρωση.

Οι καρδιακές ασθένειες συμπεριλαμβάνουν την στεφανιαία νόσο, που χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό πλακών που αποτελούνται απο λίπος και χοληστερόλη μέσα στα αγγεία. Με την πάροδο του χρόνου, οι πλάκες αυτές οδηγούν σε περιορισμό της ροής του αίματος στην καρδιά, και τα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους. Αυτή η πάθηση, που χαρακτηρίζεται απο άκαμπτες αρτηρίες, ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Σε αυτές τις ημικλεισμένες αρτηρίες, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι αυξημένος, και κομμάτια απο αυτές τις πλάκες μπορούν να αποσπαστούν και να μεταφερθούν σε μικρότερα αγγεία, φράζοντάς τα εντελώς. Η μειωμένη ροή του αίματος δεν επιτρέπει στους ιστούς να λάβουν το οξυγόνο που χρειάζονται, και μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή και νέκρωση των ιστών.
Αυτός είναι ένας κοινός λόγος που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλα επίσης και πνευμονική εμβολή, όταν ένας θρόμβος μπαίνει μέσα σε μια πνευμονική αρτηρία.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η πλάκα είναι μέρος μιας διαδικασίας που προκαλεί εξασθένηση στα τοιχώματα οποιασδήποτε αρτηρίας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του αγγείου με αίμα,  το οποίο λέγεται ανεύρυσμα. Τα ανευρύσματα μπορούν να σπάσουν, και να προκαλέσουν θανάσιμη αιμορραγία.

Έχει αποδειχθεί οτι τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 που υπάρχουν στο  Ω krill oil προστατεύουν απο την αθηροσκλήρωση και τη θραύση των πλακών, πιθανόν λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.

Καρδιαγγειακή νόσος (CVD)

Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι η κύρια αιτία θανάτου στις Δυτικές βιομηχανοποιημένες χώρες. Η ασθένεια αυτή προχωρά αργά, έτσι ώστε μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, η αιτία έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο και είναι δύσκολο να θεραπευθεί. Υπάρχουν ενδείξεις οτι τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 μειώνουν την CVD εξισσοροπώντας την πίεση του αίματος και την αρρυθμία, καταπραύνοντας φλεγμονές, μειώνοντας την συσσώρευση αθηροσκληρωτικής πλάκας, ενισχύωντας την ομαλή λειτουργία του ενδοθηλίου, και μειώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (Din 2004). Η επίδραση του krill oil στην υπερλιπιδαιμία εξετάστηκε το 2004. Οι ασθενείς δέχθηκαν θεραπεία με krill oil, ιχθυέλαιο και placebo, σε τυχαιοποιημένη δοκιμή για 12 εβδομάδες.
Στο τέλος της περιόδου εξετάσεων, οι ασθενείς που δέχθηκαν ως συμπλήρωμα krill oil είχαν σαφώς αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους σε σχέση με αυτούς που δέχθηκαν ιχθυέλαιο ή placebo. Η ολική χοληστερόλη και η LDL μειώθηκαν κατα 18% και 39% αντίστοιχα. Η HDL αυξήθηκε σημαντικά, κατα 59%, και το προφίλ τριγλυκεριδίων τους βελτιώθηκε σημαντικά, κατα 28,5% (Bunea 2004)

Έμφραγμα μυοκαρδίου

Το Ω krill oil είναι χρήσιμο και μετά απο ένα έμφραγμα. Η δοκιμή DART έδειξε οτι ανάμεσα σε 2033 άνδρες, το ποσοστό επιβίωσης ανάμεσα σε αυτούς που λάμβαναν συμπληρώματα λιπαρών οξέων ωμέγα-3 ήταν 29% υψηλότερο απο αυτούς που λάμβαναν placebo, δύο χρόνια μετά απο το έμφραγμα. Άλλο ένα παράδειγμα μας δίνει η μελέτη GISSI που έγινε στην Ιταλία, στην οποία εξετάστηκαν 11.000 ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα. Στους ασθενείς χορηγήθηκαν λιπαρά οξέα ωμέγα-3 σε συνδυασμό με την κανονική φαρμακευτική αγωγή.

Ο κίνδυνος ενός θανάσιμου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε κατα 30% στην ομάδα που λάμβανε ωμέγα-3, σε σχέση με την ομάδα που λάμβανε placebo αντί για EPA και DHA μαζί με τα κανονικά τους φάρμακα. Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν στο να γίνει η πρόταση χορήγησης λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μέρος της μετεμφραγματικής αγωγής στην Ευρώπη.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η συχνότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης μελετήθηκε σε 4508 Αμερικανούς ενήλικες, 18-30 ετών, χωρίς υπέρταση στον αρχικό έλεγχο, αξιολογήθηκε κάθε μερικά χρόνια μέχρι το 2005.
Βρέθηκε οτι η εμφάνιση υπέρτασης ήταν αντίστροφα ανάλογη της διατροφικής πρόσληψης λιπαρών οξεων ωμέγα-3.

Αποδείχθηκε οτι το ιχθυέλαιο προκαλεί μέτρια μείωση στην πίεση σε δοσολογία >3g/d, τόσο σε υπερτασικούς που υποβάλλονται σε αγωγή, όσο και σε όσους δεν υποβάλλονται.
Επίσης, η DHA βρέθηκε να είναι αντιστρόφως ανάλογη του καρδιακού ρυθμού σε κατάσταση ανάπαυσης, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν στην κλινική. Αυτό υποδεικνύει οτι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση υπέρτασης.

Υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα

Διάφορες μελέτες δείχνουν οτι το krill oil ρυθμίζει ευεργετικά τα λιπίδια στο αίμα. Το Ω krill oil φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση υψηλής πίεσης απ’ ότι το ιχθυέλαιο, προκαλώντας κατα προσέγγιση την τριπλάσια μείωση στα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης.
Οι ερευνητές προτείνουν οτι μια ημερήσια δόση 590ml ίσως να είναι πιο αποτελεσματική για μακροχρόνια χρήση.

Κατα τη διάρκεια μιας άλλης μελέτης, το krill oil μείωσε σημαντικά τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης ορού LDL, αυξάνοντας παράλληλα ελαφρά τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.
Η αποτελεσματικότητα του krill oil όσον αφορά την υπερλιπιδαιμία απεδείχθη σε μια κλινική δοκιμή πάνω σε 120 ενήλικους άνδρες και γυναίκες (μέση ηλικία 51 ετών) με υπερλιπιδαιμία (με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ανάμεσα σε 194 και 348mg/dl)

Krill oil χορηγήθηκε στοματικά σε 30 άτομα χωρισμένα στις εξής ομάδες:
Ομάδα A : 2 ή 3g krill oil /μέρα (ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος)
Ομάδα B : 1 ή 1,5g Krill oil/μέρα
Ομάδα C : 3g ιχθυέλαιου/μέρα
Ομάδα D : Ομάδα placebo

Όλοι οι συμμετάσχοντες κατανάλωσαν τα συμπληρώματά τους για 12 εβδομάδες. Οι κύριες παράμετροι των αποτελεσμάτων που μετρήθηκαν περιλάμβαναν το αποτέλεσμα του krill oil στα λιπίδια του αίματος, και συγκεκριμένα στην ολική, LDL και HDL χοληστερόλη, και τα τριγλυκερίδια.

Τα αποτελέσματα μετά απο 12 εβδομάδες ήταν:

Ολική Χοληστερόλη LDL HDL Τριγλυκερίδια
Ομάδα A (3 g krill oil) -18% -39% +59% -28%
Ομάδα A (2 g krill oil -18% -37% +55% -28%
Ομάδα B (1,5g Krill oil) -14% -36% +43% -12%
Ομάδα B (1 g krill oil) -13% -32% +44% -11%
Ομάδα C (3g ιχθυέλαιο) -6% -5% +4% -3%
Ομάδα D (Placebo) +9% +13% +4% -10%

Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παρουσίασαν σημαντική μείωση σε όλες τις ομάδες που πήραν krill oil, ενώ τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα LDL μειώθηκαν πιο αποτελεσματικά στις ομάδες krill oil απ’ ότι στην ομάδα ιχθυελαίου.

kardia-sxedio