o-krill.png

Προτείνεται σε έγκυους και θηλάζουσες γυναίκες να παίρνουν ένα συμπλήρωμα λιπαρών οξέων ωμέγα-3 κάθε μέρα.

Το DHA πρόσφατα έλαβε έναν επίσημο ισχυρισμό υγείας για την προγεννητική εγκεφαλική ανάπτυξη, εάν καταναλώνονται 250mg DHA καθημερινά.

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, και ειδικά το DHA, είναι καίριας σημασίας για την προγεννητική ανάπτυξη του εγκεφάλου, των ματιών και του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου, και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης. Ανάλογα με την κατανάλωση λιπαρών οξέων ωμέγα-3 από τη μητέρα πρίν και κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτά μεταφέρονται στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, με το τελευταίο τρίμηνο να είναι το πιο σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματός του. Τα οφέλη του DHA στην προγεννητική, βρεφική και εφηβική θρέψη συμπεριλαμβάνουν:

Υψηλότερες γνωστικές ικανότητες στη μάθηση, κατανόηση και ακαδημαϊκή επίδοση.
Καλύτερη όραση.
Μειωμένο κίνδυνο ατοπικού εκζέματος στο βρέφος.
Τα βρέφη έχουν λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορες αλλεργίες, όπως σε αβγά ή στο γάλα.
Ωφελεί την κύηση, ενώ η επίδρασή του Ω Krill Oi στην κατάθλιψη κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανότατα βοηθά.

Γυναικολογικό Σύστημα

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι ένα σύνολο απο σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον γυναικείο ορμονικό εμμηνορροϊκό κύκλο.
Πολλές γυναίκες υποφέρουν απο συμπτώματα PMS, και οι περισσότερες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία (μέχρι και 85%) δηλώνουν οτι έχουν υποφέρει απο σωματικά συμπτώματα, όπως πρήξιμο ή ευαισθησία μαστών.
Τα ακριβή συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα του PMS διαφέρουν απο άτομο σε άτομο, αλλα σε κάθε γυναίκα ξεκινούν δέκα μέρες πρίν απο τα έμμηνα, και σταματούν είτε αμέσως πρίν, είτε αμέσως μετά απο την αρχή της εμμηνόρροιας.
Πάνω απο 200 διαφορετικά συμπτώματα έχουν συσχετιστεί με το PMS, αλλα τα τρία πιο συνηθισμένα είναι η οξυθυμία, η υπερένταση και η δυσφορία.
Άλλα συχνά συναισθηματικά και μη ειδικά συμπτώματα του PMS είναι το στρές, το άγχος, η αϋπνία, οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, οι μεταβολές διάθεσης, η αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία, και αλλαγές στη libido.
Κάποια σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον εμμηνορρυσιακό κύκλο είναι o τυμπανισμός, οι κοιλιακές κράμπες, δυσκοιλιότητα, πρήξιμο ή υπερευαισθησία των μαστών, η κυκλική ακμή, και πόνος στις αρθρώσεις ή στους μύες.

Σε μία διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, 70 γυναίκες που υπέφεραν απο PMS πήραν είτε Krill oil, είτε συμβατικό ιχθυέλαιο. Ώς δευτερεύον μέτρο έκβασης, η αποτελεσματικότητα του krill oil συνεκρίθη με αυτήν του ιχθυελαίου.
Σε 36 απο αυτές τις γυναίκες χορηγήθηκαν 2g krill oil μία φορά την ημέρα, και στην ομάδα ελέγχου των 34 γυναικών 2g ιχθυελαίου την ημέρα, για τον πρώτο μήνα της μελέτης. Για τους επόμενους δύο μήνες, η δόση άλλαξε, και τα συμπληρώματα τους χορηγούνταν μόνο 8 μέρες πρίν και δύο μέρες μετά την έναρξη της εμμηνόρροιας.
Οι γυναίκες αυτές έπρεπε να συμπληρώσουν όλες ένα ερωτηματολόγιο για την κατάστασή τους σχετικά με το PMS, βασισμένο στα κριτήρια του Αμερικάνικου Κολλεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, με μια κλίμακα απο 0 για μηδενικά συμπτώματα έως 10 για ανυπόφορα συμπτώματα (σε επισκέψεις στην αρχή της μελέτης, και στις 45 και 90 ημέρες).

Η μελέτη αυτή βρήκε οτι το krill oil ήταν πολύ αποτελεσματικό στο να μειώνει τα συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα του PMS μετά απο 45 και 90 ημέρες θεραπείας, σε σχέση με την αρχική κατάσταση. Στην ομάδα στην οποία δόθηκε ιχθυέλαιο, οι μόνες σημαντικές βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν αφορούσαν την αύξηση βάρους και το κοιλιακό άλγος.

Τα υπόλοιπα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα δεν έδειξαν κάποια σημαντική βελτίωση στις 90 ημέρες στην ομάδα στην οποία δόθηκε ιχθυέλαιο, με την εξαίρεση της αύξησης βάρους, του κοιλιακού άλγους και του πρηξίματος. Επίσης, οι γυναίκες στις οποίες δόθηκε krill oil έπαιρναν πολύ λιγότερα αναλγητικά για τον πόνο της περιόδου σε μια σύγκριση της αρχικής κατάστασης με τις επισκέψεις στις 45 και τις 90 ημέρες και σε σύγκριση με αυτές που έπαιρναν ιχθυέλαιο (κατά τη διάρκεια των 10 ημερών χορήγησης).

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν οτι το Ω Krill oil είναι μία υγιεινή εναλλακτική λύση, και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του PMS στις γυναίκες, σε δόσεις των 2g λίγες μέρες πρίν την αρχή του εμμηνορρυσιακού κύκλου, αλλα καί κατα τη διάρκειά του.

Επίσης, απεδείχθη οτι οι γυναίκες που καταλώνουν περισσότερα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 έχουν υψηλότερη οστεική πυκνότητα, κάτι που υποδηλώνει οτι τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 ίσως να χρησιμεύουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.