o-krill.png

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 είναι επίσης σημαντικά στα σπόρ και την σωματική άσκηση. Σε μία πρώτη μελέτη σε Γερμανούς αθλητές, μόνο ένας αθλητής απο τους 96 βρισκόταν εντός του εύρους-στόχου 8-11% για υγιή επίπεδα ωμέγα-3.
95 αθλητές είχαν χαμηλότερα και ανεπαρκή επίπεδα EPA και DHA στα ερυθρά τους αιμοσφαίρια. (Kemper et al. αδημοσίευτο.) Αυτό δείχνει οτι οι περισσότεροι Γερμανοί αθλητές που έλαβαν μέρος στη μελέτη είχαν χαμηλά επίπεδα λιπαρών οξέων ωμέγα-3, και αντιμετώπιζαν μεγάλο κίνδυνο για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, κατάθλιψη, γνωστική εξασθένηση, οστεοπόρωση, ανοσοκαταστολή και φλεγμονές, ο οποίος θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Μία πιθανή εξήγηση για το γεγονός οτι γυμνασμένοι επαγγελματίες αθλητές έχουν χαμηλούς δείκτες ωμέγα-3 είναι οτι έχουν αυξημένο μεταβολισμό λιπαρών οξέων. Ώς επι το πλείστον, τα λιπαρα οξέα που καταναλώνουν καίγονται για ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων ωμέγα-3.

Οι αθλητές, συγκεκριμένα, θα ήταν καλύτερο να καταναλώνουν τα συμπληρώματα λιπαρών οξέων ωμέγα-3 το βράδυ, για να δώσουν στο σώμα τους αρκετό χρόνο να τα απορροφήσει και να τα ενσωματώσει στους ιστούς, αντί να τα κάψει ή να τα αποθηκεύσει.

Το Ω krill oil είναι μία απο τις καλύτερες πηγές λιπαρών οξέων ωμέγα-3 για αθλητές, γιατι τα φωσφολιπίδια ωμέγα-3 στο krill oil καίγονται λιγότερο ως ενέργεια, και ενσωματώνονται στους ιστούς περισσότερο, απ’ ότι τα κοινά προϊόντα ιχθυελαίου που περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-3 σε τριγλυκεριδιακή μορφή.

Το Ω krill oil προστατεύει την καρδιά του αθλητή:

Σε όλα τα σπορ, μία σοβαρή αθλητική προσπάθεια επιβαρύνει αρκετά το σώμα, και ιδιαίτερα την καρδιά. Μέχρι ένα όριο, η σωματική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλα πέρα απο αυτά τα όρια μπορεί να είναι επικίνδυνη για την καρδιά, και στις χειρότερες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο από καρδιολογικά αίτια.
Κάθε χρόνο, νέοι και γυμνασμένοι αθλητές όπως ποδοσφαιριστές, ποδηλάτες και δρομείς χάνουν τις ζωές τους αιφνίδια από καρδιακή αιτιολογία.
Σε μεγάλους αγώνες δρόμου, όπως οι μαραθώνιοι, συμβαίνουν συχνά ατυχήματα που σχετίζονται με καρδιακές προσβολές και αιφνίδιο θάνατο από καρδιολογικά αίτια. Όσοι ασχολούνται με τακτική έντονη σωματική άσκηση θα πρέπει να προσέχουν πολύ την καρδιά τους, και να βεβαιωθούν οτι η διατροφή τους τους παρέχει την προστατευτική δράση των λιπαρών οξέων ωμέγα-3.

Έχει αποδειχθεί οτι η χορήγηση συμπληρωμάτων EPA και DHA σε αθλητές χαμηλώνει τους παλμούς της καρδιάς κατα τη διάρκεια της υπομέγιστης άσκησης, διότι αυξάνει τον όγκο των παλμών και την καρδιακή παροχή. Αυτό σημαίνει οτι η καρδιά και οι μύες χρησιμοποιούν το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά κατα τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό είναι σημαντικό για οποιονδήποτε ασχολείται με σπορ για λόγους υγείας, διότι μπορεί να εκτελεί τις γυμναστικές ασκήσεις του καταπονώντας λιγότερο την καρδιά και τους μύες του.
Επίσης, μετά απο την άσκηση, οι παλμοί της καρδιάς επιβραδύνονται πιο γρήγορα, κάτι που συμφέρει σε σπορ όπως το δίαθλο.

Τα συμπληρώματα EPA και DHA βελτιώνουν την πνευμονική λειτουργία:

Πολλοί αθλητές έχουν προβλήματα με τους πνεύμονες και την αναπνοή, ή ακόμα και άσθμα λογω της άσκησης, που τους αναγκάζει να ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή για να διευκολύνουν την αναπνοή τους. Η βρογχοσυστολή λόγω άσκησης (EIB) είναι μία πάθηση κατα την οποία η βαριά σωματική δραστηριότητα προκαλεί οξεία απόφραξη των αεραγωγών σε ασθματικά και μη άτομα με υπεραντιδραστικούς αεραγωγούς. Έχει αποδειχθεί απο μελέτες οτι οι φλεγμονώδεις μεσολαβητές και οι συσπάσεις των λείων μυών στους αεραγωγούς είναι βασικές συνιστώσες στην παθογένεση του EIB.

Ενώ η καθημερινή φαρμακευτική αγωγή προσφέρει μόνο μέτρια προστασία απο τα συμπτώματα, η παρατεταμένη χρήση πολλαπλών φαρμακευτικών σκευασμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αποτελεσματικότητα. Η αντιμετώπιση του EIB περιλαμβάνει κατα κύριο λόγο φαρμακοθεραπεία, αλλα κάποιες αλλαγές στη διατροφή έχουν δείξει τη δυνατότητα να ελαττώσουν την οξύτητα των συμπτωμάτων. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί οτι 3 εβδομάδες λήψης συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα-3 μπορούν να ελαττώσουν την στένωση των αεραγωγών λόγω άσκησης και τη φλεγμονή, και την χρήση φαρμάκων απο κορυφαίους αθλητές και ασθματικούς με EIB.

Τα συμπληρώματα EPA και DHA βελτιώνουν την παραμορφωσιμότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων:

Τα συμπληρώματα λιπαρών οξέων ωμέγα-3 αυξάνουν τη συγκέντρωση λιπαρών οξέων ωμέγα-3 στην μεμβράνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όσο αυξάνεται το λιπαρό οξύ ωμέγα-3 στα ερυθρά αιμοσφαίρια, η παραμορφωσιμότητά τους αυξάνεται και η συσσωμάτωσή τους μειώνεται. Στους αθλητές, αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι τους δίνει το πλεονέκτημα της μεταφοράς και ανταλλαγής μεγάλων ποσοτήτων οξυγόνου σε πολύ μικρά αγγεία στους μύες. Επίσης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια συχνά υφίστανται μηχανικές ζημιές, ειδικά στα πέλματα κατα τη διάρκεια του τρεξίματος, και η μεγαλύτερη ευκαμψία θα μπορούσε να τα βοηθήσει να μείνουν ανέπαφα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα συμπληρώματα EPA και DHA βελτιώνουν τη ροή του αίματος:

Είναι γνωστό οτι τα EPA και DHA βελτιώνουν τη ροή του αίματος, και χαμηλώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω της δράσης τους στα αγγεία.
Αυτό επίσης συμβαίνει κατα τη διάρκεια της άσκησης, και μια αύξηση στη ροή του αίματος θα μπορούσε να μειώσει και τις βλάβες στους μύες λόγω της άσκησης, αλλα και το χρόνο που χρειάζονται για να επουλωθούν. Επίσης, σε αγύμναστα άτομα παρατηρήθηκε λιγότερος πόνος μετά απο ιδιαίτερα εντατική άσκηση, μετά απο θεραπεία με 1,8g EPA και DHA την ημέρα απ’ ότι στην ομάδα ελέγχου.

Τα συμπληρώματα EPA και DHA ανεβάζουν την απόδοση σε αγύμναστα άτομα:

Σε αγύμναστες ηλικιωμένες γυναίκες, μεγάλη βελτίωση στη μυική δύναμη και λειτουργική ικανότητα παρατηρήθηκε με τη χορήγηση 2g EPA και DHA την ημέρα για 60 ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε σύγκριση με τη μη χορήγηση συμπληρώματος. Σε αγύμναστα άτομα, αλλα όχι σε γυμνασμένους αθλητές, η φλεγμονώδης αντίδραση που ακολουθεί μετά απο εντατική άσκηση περιορίστηκε με τη χορήγηση συμπληρωμάτων 2g EPA και DHA για έξι εβδομάδες.

Στις μελέτες αυτές μετρήθηκαν διάφορες βιοχημικές παράμετροι των φλεγμονωδών αντιδράσεων, με αντιφατικά αποτελέσματα. Σε μία μελέτη παρατήρησης ασθενών με στεφανιαία νόσο, τα επίπεδα του δείκτη ωμέγα-3 ήταν ανάλογα της ικανότητας και του χρόνου άσκησης, καθώς και του ρυθμού μείωσης των παλμών μετά απο την άσκηση.