
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για EPA/DHA Ωμέγα-3 (GOED), τα ωμέγα-3 είναι ανάμεσα στις πιο εκτενώς διερευνούμενες θρεπτικές ουσίες παγκοσμίως. Υπάρχουν περισσότερες μελέτες πάνω στα ωμέγα-3 απο οτι σε οποιαδήποτε άλλη θρεπτική ουσία.
Τα Ωμεγα-3 μακράς αλύσου EPA και DHA είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που αποτελούν παράγοντα αποφασιστικής σημασίας για τη διατήρηση και βελτίωση της υγείας των κυττάρων.
Λέγονται πολυακόρεστα γιατι περιέχουν παραπάνω απο ένα διπλό δεσμό που είναι “ακόρεστος” με άτομα υδρογόνου. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα κατατάσσονται σε διαφορετικές κλάσεις ανάλογα με τη θέση του πρώτου διπλού δεσμού απο το άκρο μεθυλίου της αλύσου του λιπαρού οξέος. Ως εκ τούτου, τα ωμέγα-3 έχουν τον πρώτο τους διπλό δεσμό στο τρίτο άτομο άνθρακα απο το άκρο μεθυλίου, και τα ωμέγα-6 στο έκτο.
Οι πρόδρομοι των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 (α-λινολενικό οξύ, ALA) και των λιπαρών οξέων ωμέγα-6 (λινολενικό οξύ, LA) δεν παράγονται απο το ανθρώπινο σώμα, και πρέπει να αποκτηθούν μέσω της διατροφής. Το σώμα μπορεί να μετατρέψει το ALA στα λιπαρά οξέα μακρύτερης αλύσου EPA και DHA, αλλα μόνο σε χαμηλούς ρυθμούς. Το EPA συνιστάται απο 20 άνθρακες και πέντε διπλούς δεσμούς, και μπορεί να μετατραπεί σε DHA.
Το DHA είναι το λιπαρό οξύ με την πιο μακρά άλυσο, με 22 άνθρακες και έξι διπλούς δεσμούς. Το κύριο προϊόν του προδρόμου των ωμέγα-6, του LA, λέγεται αραχιδονικό οξύ (AA) και συνιστάται απο 20 άνθρακες και τέσσερις διπλούς δεσμούς.
Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 είναι εξίσου απαραίτητα για βέλτιστη υγεία, με την ιδανική αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 να κυμαίνεται απο 5:1 εως 1:1 (Σιμόπουλος 2002). Τα τελευταία 30 χρόνια, η αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 αγγίζει το 10-20:1. Στο παρελθόν ήταν 1-2:1.
Η συνεχής κατανάλωση Ω Krill oil αναβαθμίζει την ποιότητα του αίματος ,βάσει των παραπάνω.
Για παράδειγμα, η έλλειψη του ωμέγα-6 αραχιδονικού οξέος συνδέεται με ασυνήθη ηπατική παθολογία, μειωμένη ανάπτυξη και αναπαραγωγική αδυναμία, καθώς και προβλήματα με το δέρμα ή τα μαλλιά. Ωστόσο, επειδή η Δυτική διατροφή έχει άφθονα λιπαρά οξέα ωμέγα-6, και σχετικά λίγα ωμέγα-3, η ισορροπία τους διαταράσσεται σημαντικά.
Η επικράτηση των λιπαρών οξέων ωμέγα-6 σχετίζεται άμεσα με την υπερκατανάλωση φυτικών ελαίων που είναι πλούσια σε αυτά, τα οποία βρίσκονται στο καλαμπόκι, στους ηλιόσπορους, τον βαμβακόσπορο, τα φασόλια σόγιας, καθώς και τα βιομηχανικά παραγόμενα κρέατα.
Παράλληλα, η κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ωμέγα-3 έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Λόγω αυτής της έλλειψης ισορροπίας, πολλοί καταναλωτές ζουν σε μια κατάσταση χρόνιας φλεγμονής, κάτι το οποίο πιθανόν να εξηγεί την εξάπλωση ασθενειών όπως το άσθμα, η στεφανιαία νόσος, πολλές μορφές καρκίνου, και νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Alzheimer’s.
Η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να συμβάλλει στην εμφάνιση αρθρίτιδας, αλλεργιών, παχυσαρκίας, κατάθλιψης, δυσλεξίας, διαβήτη, υπερκινητικότητας, φλεγμονωδών διαταραχών, ή ακόμα και βίαιων τάσεων.
Η ισορροπία ανάμεσα στα λιπαρά οξέα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 είναι απαραίτητη για την υγεία. Ο λόγος είναι οτι τα λιπαρά οξέα ωμέγα-6 παράγουν υπερβολικά πολλά φλεγμονογόνα μόρια, που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο σχηματισμό θρόμβων του αίματος, διαταραχές της ανοσολογικής απόκρισης, και συστημικές φλεγμονές. Επίσης, τα λιπαρά οξέα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 ανταγωνίζονται για τη μετατροπή ορισμένων ενζύμων σε φλεγμονογόνες και αντιφλεγμονώδεις ορμόνες, αντίστοιχα.
Υπάρχουν διάφορα είδη φωσφολιπιδίων, αλλα στην περίπτωση του κρίλ, τα EPA και DHA είναι ιδιαίτερα πλούσια στην φωσφατιδυλοχολινική μορφή. Επίσης περιέχει φωσφατιδυλοαιθανολαμινικές, -σερινικές, και -ινοσιτολικές μορφές. Η δομή των φωσφολιπιδίων επιτρέπει το σχηματισμό διπλοστοιβάδων φωσφολιπιδίων, οι οποίες είναι η αρχή κάθε κυτταρικής μεμβράνης – χωρίς αυτές δε θα υπήρχε ζωή στη γη. Αυτές οι ουσίες βοηθούν στην αποτελεσματική μεταφορά των ωμέγα-3 μέσα στο σώμα, και στην ενσωμάτωσή τους στις κυτταρικές μεμβράνες.
Αφού προσδεθούν στις κυτταρικές μεμβράνες, τα EPA και DHA επηρεάζουν τη ρευστότητά τους, οπότε εμμέσως και την κυτταρική σηματοδότηση, την κυτταρική μεταφορά διαφόρων χημικών και υποστρωμάτων διαμέσου της μεμβράνης, την αναγνώριση των κυττάρων, και πολλές άλλες παραμέτρους του μεταβολισμού, καθώς και τη συνολική υγεία των κυττάρων. Τα φωσφολιπίδια διαθέτουν επίσης υψηλή βιοδιαθεσιμότητα, και απορροφούνται εύκολα.
Πρόσφατες κλινικές μελέτες σε ανθρώπους έχουν αποδείξει ότι, σε σύγκριση με τα τριγλυκερίδια ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, απαιτούνται λιγότερα φωσφολιπίδια για την επίτευξη ίσης συσσώρευσης στα κύτταρα και στα όργανα του σώματος. Επιπλέον, λόγω της δομής των ίδιων των φωσφολιπιδίων, είναι σε θέση να αναμειγνύονται με το νερό σε αντίθεση με άλλα λίπη. Αυτό σημαίνει οτι το έλαιο του κριλ είναι διασπειρόμενο στο στομαχικά υγρά.
ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΑ
Ένα λιπίδιο που αποτελείται από μία φωσφορική ομάδα και γλυκερόλη και δύο λιπαρά οξέα.
Η καλύτερη μορφή χορήγησης EPA & DHA.
Αντιπροσωπεύει τα δομικά στοιχεία όλων των κυτταρικών μεμβρανών.
Αναφορικά με την Dr Lena Burri
Η Dr Lena Burri, Ph.D. έχει λάβει μέρος σε σημαντικές έρευνες, και μαζί με άλλους συγγραφείς, έχει συμμετάσχει στην ανακάλυψη πολλών πρωτεινών. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σε έγκυρα περιοδικά και έχει γράψει κεφάλαια βιβλίων, κριτικές και αξιολογημένα απο ομότιμους γραπτά πάνω σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Η μεταδιδακτορική της εκπαίδευση συμπεριέλαβε διαμονές στο Melbourne University (Αυστραλία), University of British Columbia (Καναδάς) και το University of Bergen (Νορβηγία). Τώρα εργάζεται ως επιστημονική συγγραφέας, με εξειδίκευση στα ωμέγα-3.
Το Ω Krill της Superba™ Νορβηγίας,είναι κλινικά εγκεκριμένο.
Αυτή η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στην επιστημονική διερεύνηση του krill και των ιδιοτήτων του που αφορούν την υγεία. Έχει κάνει περισσότερες κλινικές έρευνες πάνω στο krill απο οποιαδήποτε άλλη εταιρία, κάτι που κάνει το Ω krill oil απο την Superba™ την πιο εις βάθος ερευνημένη μάρκα στην αγορά. Οι έρευνες αυτές συμπεριλαμβάνουν μελέτες σχετικά με την καρδιά, την εγκεφαλική υγεία και την αθλητική διατροφή. Όλες αυτές οι έρευνες δείχνουν πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το Ω Krill.
Πολλές μελέτες σε ανθρώπους, όπως η μελέτη Framingham, συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα DHA στο πλάσμα του αίματος με εγκεφαλικές διαταραχές όπως η νόσος του Alzheimer, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα οτι το DHA είναι πολύ πιθανόν να παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στην προστασία του εγκεφάλου. Επιπλέον, μελέτες σε ανθρώπους έχουν αποδείξει οτι τα φωσφολιπίδια διανέμουν το DHA στα κόκκινα αιμοσφαίρια πιο αποτελεσματικά απ’ οτι τα τριγλυκερίδια.
Εκτός των συμπληρωματικών ή συνδυασμένων αποτελεσμάτων που έχουν τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που είναι συνδεδεμένα στα φωσφολιπίδια, και η ίδια η κατανάλωση φωσφολιπιδίων και χολίνης έχει τα δικά της πλεονεκτήματα για την υγεία.
Τα φωσφολιπίδια που περιέχουν χολίνη (φωσφατιδυλοχολίνη) είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την εγκεφαλική και ηπατική λειτουργία.
Αυτές οι μελέτες περι φωσφολιπιδίων δεν περιλάμβαναν λιπαρά οξέα ωμέγα-3, κάτι που αποδεικνύει οτι τα λιπίδια αυτά έχουν τα δικά τους ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, άλλες μελέτες απέδειξαν οτι τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 που είναι συνδεδεμένα σε φωσφολιπίδια προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με φωσφολιπίδια που δεν περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα-3.
Ως εκ τούτου, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενισχυθούν τα συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία είναι να συνδυαστούν και τα δύο στο ίδιο μόριο.
Όταν τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 παρέχονται σε μορφές τριγλυκεριδίων, κάποια απο τα ωφέλιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 καίγονται ώς ενέργεια, ή προστίθενται στα αποθέματα λίπους του σώματος, με αποτέλεσμα η δόση λιπαρών οξέων ωμέγα-3 τριγλυκεριδίων να πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε να αντισταθμίζει αυτή την απώλεια, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ένα επαρκές απόθεμα λιπαρών οξέων ωμέγα-3 στο κυτταρικό επίπεδο. Απο την άλλη, τα φωσφολιπίδια είναι κύρια συστατικά όλων των κυτταρικών μεμβρανών.
Όταν τα krill καταναλώνονται απο ψάρια, 90% των λιπαρών οξέων καίγεται ως ενέργεια, και μόνο 10% αποθηκεύεται μέσα στο σώμα του ψαριού ως λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να αλιευθούν 10 φορές περισσότερα ψάρια (σε βάρος) απ’ ότι krill για να πάρουμε το ίδιο ποσό λιπαρών οξέων ωμέγα-3.
Το krill oil είναι 10 φορές πιο αποτελεσματικό ως πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα-3 θαλάσσιας προέλευσης απ’ ότι το ιχθυέλαιο.
Η πλειονότητα των λιπαρών οξέων ωμέγα-3 συνδέεται είτε σε φωσφολιπίδια είτε σε τριγλυκερίδια. Ενώ τα τριγλυκερίδια αποτελούνται απο τρία λιπαρά οξέα πάνω σε μια στήλη γλυκερόλης, τα φωσφολιπίδια έχουν μόνο δύο λιπαρά οξέα, τα οποία είναι συνδεδεμένα σε μία φωσφορική ομάδα, η οποία με τη σειρά της είναι συνδεδεμένη με μια ομάδα κεφαλής. Η ομάδα κεφαλής μπορεί να αποτελείται απο χολίνη, αιθανολαμίνη, γλυκερόλη, ινοσιτόλη ή σερίνη.
Τα τριγλυκερίδια είναι πολύ υδροφοβικά, και δεν αναμιγνύονται με νερό. Αντιθέτως, μέσα στο νερό σχηματίζουν μεγάλα σταγονίδια λίπους. Τα φωσφολιπίδια είναι διπολικά, διότι έχουν στο ένα άκρο τους μια ομάδα κεφαλής που είναι υδροφιλική, και στο άλλο άκρο μία υδροφοβική άλυσο. Λόγω αυτής της δυικης δομής, τα φωσφολιπίδια μπορούν να σχηματίσουν διάφορες δομές όπως μικκύλια ή λιποσώματα. Τα μικκύλια και τα λιποσώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαλύσουν λιποδιαλυτά συστατικά στο νερό. Αυτός είναι ο λόγος που τα φωσφολιπίδια χρησιμοποιούνται συχνά ως γαλακτωματοποιητές για την ανάμιξη νερού με λίπος και λιποδιαλυτά συστατικά.
Τα φωσφολιπίδια χρησιμεύουν επίσης για την δόμηση μεμβρανών, απο τις οποίες αποτελούνται τα τοιχώματα όλων των κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα. Δημιουργώντας ένα διπλό στρώμα διάσπαρτο με πρωτείνες, που κρατά τα περιεχόμενα του κυττάρου μέσα και τους ξένους παράγοντες έξω απο το κύτταρο, τα φωσφολιπίδια παίζουν το ρόλο “κυτταρικών φυλάκων” και είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία όλων των κυτταρικών μεμβρανών.
Τα οφέλη για την υγεία αναγνωρίζονται και τεκμηριώνονται σε περισσότερες από 30.000 ιατρικές μελέτες στην Ευρώπη.